Bezique

De naam van dit spel kan zowel met een ‘s’ als een ‘z’ worden gespeld. In deze speluitleg zullen we deze term dan ook door elkaar heen gebruiken.

Doel: Behaal z.s.m. 1000 punten!
Aantal spelers: 2
Benodigdheden: Kaartspellen

Het kaartspel Bezique komt oorspronkelijk uit Frankrijk, het wordt gespeeld met evenveel kaartspellen als spelers. Van ieder spel worden de kaarten 7 t/m Aas gebruikt.

Doel van het spel is om een zo hoog mogelijk aantal punten te scoren, dit kan door verschillende sets op tafel te leggen, slagen te maken waarin een 10 en/of Aas meespeelt zit, door de laatste slag in een ronde te maken en door de enige 7 van de vooraf bepaalde troefkleur te open te leggen. Klinkt lastig. Nu nog wel, maar hieronder leggen we het spel heel duidelijk uit. Maar niet voordat we de verschillende sets die je kunt maken hebben behandeld!

•    4 Boeren, Vrouwen, Heren of Azen                : Carré
•    Vrouw en Heer van dezelfde kleur                  : Mariage
•    Vrouw en Heer van troefkleur                          : Royal Mariage
•    Ruiten Boer en Schoppen Vrouw                   : Bezique
•    2x Ruiten Boer en Schoppen Vrouw              : Double Bezique
•    10, Boer, Vrouw, Heer, Aas van troefkleur    : Sequence

Dan nu verdere uitleg over het spel.

De deler geeft iedere speler acht kaarten en houdt de overige op een gesloten stapel liggen, de stock. De bovenste kaart van de stock wordt opengedraaid en naast de stock gelegd, dit is de troefkaart en geeft de troefkleur aan.

Let op: Als de troefkaart een zeven betreft ontvangt de deler 10 extra punten. Als het geen zeven betreft, maar heb je deze wel in je hand (van dezelfde kleur) ruil hem dan om en ontvang zelf 10 punten!

Iedere ronde bestaat in principe uit twee gedeeltes. Tijdens het eerste deel is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk punten op tafel legt en zoveel mogelijk slagen wint waarin met een 10 en/of Aas wordt gespeeld. Het tweede gedeelte begint pas als de stock leeg is. Er wordt dan om de laatste acht slagen gespeeld, omdat ieder nog acht kaarten in zijn hand heeft.

Daarna begint het echte spel. De speler die recht tegenover de deler zit mag de eerste kaart opgooien. De deler speelt een kaart bij. Zolang de stock nog niet leeg is, mag iedere kleur worden gespeeld. Een troefkaart is echter altijd hoger dan een niet-troefkaart. De speler die de slag heeft gewonnen neemt uiteraard de kaarten en legt deze op een aparte stapel naast zich neer. Hij mag proberen zoveel mogelijk sets op tafel te leggen. Ook mag de troef 7 worden gewisseld, dit levert 10 punten op. Het op tafel leggen van sets heet Roemen. Hiervoor gelden enkele eenvoudige regels. Zo mag je (logischerwijs) alleen Roemen met kaarten die in je bezit zijn. Ook mag je Roemen met kaarten die je eerder op tafel hebt gelegd, mits de nieuwe combinatie meer punten oplevert.

Nadat de speler die de slag won klaar is met Roemen, pakt iedere speler een kaart van de stock. Hiervoor geldt de volgende volgorde: Eerst pakt de speler die de vorige slag won een kaart, vervolgens de speler links van hem. Vervolgens wordt er door iedere speler om de volgende slag gespeeld. Dit mag met kaarten uit de hand of met kaarten die je hebt geroemd.

Let op: Als je een kaart gebruikt die je geroemd hebt, is deze Roem niet meer geldig!

Pas als nog maar een kaart op de stock ligt begint het tweede deel van de ronde. Vanzelfsprekend neemt de winnaar van de vorige slag de laatste kaart van de stock en laat deze aan zijn tegenspeler(s) zien. De tegenspeler neemt de omgedraaide kaart (dit is meestal troef 7). Beide spelers pakken de kaarten die ze hebben getroefd en hebben op deze manier weer 8 kaarten in handen. Bij deze acht slagen ben je verplicht (mits je dit kan) een kaart neer te leggen in de troefkleur.

Let op: De allerlaatste slag van het spel levert 10 extra punten op!

Als de laatste slag is gespeeld is het tijd om de puntentelling op te maken. Hierbij kan je uitgaan van onderstaand schema.

•    Iedere 10 en Aas                  : 10 punten
•    4 boeren (carré)                   : 40 punten
•    4 vrouwen (carré)                 : 60 punten
•    4 heren (carré)                      : 80 punten
•    4 azen (carré)                        : 100 punten
•    Mariage                                  : 20 punten
•    Mariage Royal                       : 40 punten
•    Bezique                                  : 40 punten
•    Double Bezique)                  : 500 punten
•    Sequence                              : 250 punten
•    Troef zeven opendraaien    : 10 punten
•    Laatste slag gewonnen      : 10 punten

Veel speelplezier met het kaartspel Bezique !