Bonken

Doel van het kaartspel Bonken is om tijdens de verschillende mini-games zo veel mogelijk punten te verkrijgen. Dit kan op vele manieren. Hoe precies? Lees de uitgebreide speluitleg van kaartspellen.info hieronder!

Doel: Behaal zo veel mogelijk punten
Aantal spelers: 4
Benodigdheden: Kaartspel

Het spel Bonken bestaat uit enkele mini-games. Zo heeft iedere ronde een andere ‘bedoeling’. Het uiteindelijke doel is om in 11 ronden aan zo veel mogelijk punten te geraken.

Het is een spel dat met uitzondering van ronde zeven (Domino) wordt gespeeld op basis van het maken en winnen van slagen. Het winnen van slagen doe je door de hoogste kaart op te gooien.

Iedere deelnemer krijgt aan het begin van het spel dertien speelkaarten. De speler links van de deler mag vervolgens kiezen welk spel er wordt gespeeld (zie de beschrijvingen hieronder).

Let op: Er mag geen spel worden gekozen dat al is gespeeld!

De speler die rechts van de deler gepositioneerd is mag beginnen met dubbelen, dit houdt in dat je een speler kiest waarvan het puntverschil tussen jou en hem/haar bij jou wordt bijgeteld en bij hem wordt afgeschreven.

Let op: Als je iemand dubbelt en hij dubbelt je terug, wordt het verschil in punten tussen jou en hem/haar tweemaal bij jou score opgeteld. De enige speler die mag ‘terugdubbelen’ is de speler die het spel heeft gekozen.

Dubbelen kan de eerste ronde worden overgeslagen!

De speler die het spel heeft gekozen begint. De winnaar van de slag begint de volgende slag.

Nu de hoofdregels duidelijk zijn, kunnen we de verschillende spelvormen door gaan nemen.

Bukken
Behaal zo min mogelijk slagen. Een slag gewonnen? Dat levert je 5 strafpunten op!

Hartenjagen
Probeer zo weinig mogelijk Harten kaarten in de slagen te verkrijgen, deze zijn namelijk 5 strafpunten ‘waard’.
Let op: Je mag geen harten spelen, tenzij je niet anders kan!

Herenboeren
Behaal zo weinig mogelijk Heren en Boeren (ongeacht de kleur) in de slagen.
Iedere heer geeft je 20 strafpunten terwijl een boer je 10 minpunten ‘oplevert’.

Vrouwen
30 minpunten voor iedere vrouw die wordt behaald tijdens slagen. Zorg er dus voor dat je er niet te veel in bezit krijgt!

Hartenheer
De Hartenheer zorgt voor 50 punten in mindering op je score.

Laatste slag
Win je de laatste slag? Dan krijg je 50 punten in mindering!

Domino
Bij dit spel blijven alle gespeelde kaarten op tafel liggen. Wanneer je een acht bezit ben je verplicht deze op tafel te leggen tijdens je beurt. Je kan echter ook een kaart aanleggen. Dit wil zeggen een opvolgende kaart van dezelfde kleur (bijv. 7 Harten, 8 Harten, 9 Harten). Wanneer je geen van beide kan, mag je passen.

De persoon die de laatste kaart aanlegt heeft geen geluk, hij/zij krijgt namelijk 50 strafpunten.

Troeven
Dit is het enige spel dat meerdere malen gekozen mag worden. Iedere speler mag dit spel een keer kiezen. Hij/Zij bepaalt dan een troefkleur (de kleur waarmee het spel wordt gespeeld). De speler mag echter geen troefkleur kiezen die al eerder is gekozen door een andere speler.

Voor iedere gewonnen slag krijg je 10 plus(!)punten.

Wanneer alle spellen aan bod zijn gekomen is het spel afgelopen en kan je de totaalscore opmaken. De persoon met de meeste punten is de winnaar.

Veel speelplezier met het kaartspel Bonken !