Duizenden

Duizenden is een leuk kaartspel voor de gehele familie! Het spel dient, bij voorkeur, te worden gespeeld met vier personen of in teams. Dit kaartspel wordt ook wel Zwarte Wijven genoemd.

Doel: Behaal als eerste 1000 punten
Aantal spelers: 4 of meer
Benodigdheden: Twee kaartspellen, pen, papier

Bij het begin van het spel krijgt iedere speler 13 kaarten van de deler. De overige kaarten worden gesloten op een stapel gelegd, waarvan de bovenste omgedraaid mag worden en naast de gesloten stapel gelegd wordt (dit wordt de stock genoemd).

Dit spel wordt in verschillende rondes gespeeld. Iedere ronde dient een andere persoon het spel te beginnen. Maar hoe?
Een ronde wordt begonnen door een kaart te pakken van de gesloten stapel of door de opengedraaide kaart te pakken. Vervolgens kan de speler kijken of hij een ‘set’ van drie kaarten bezit om deze vervolgens (open) op tafel te plaatsen. Daarna legt hij één van zijn kaarten op de stock. Vervolgens is het de beurt aan de overige spelers om een kaart te pakken en een set van drie neer te leggen.

Let op: Alleen de eerste beurt mag je slechts drie kaarten neerleggen. Je tweede en navolgende beurten moet je proberen zoveel mogelijk kaarten op tafel te leggen. Dit kan op twee manieren. Hieronder een overzicht.

•    Minimaal drie opeenvolgende kaarten van dezelfde soort.
•    Minimaal drie kaarten met gelijke waarde van verschillende soorten.
•    Door een passende kaart aan een set toe te voegen dat je zelf hebt neergelegd

Daarnaast kent het spel nog enkele kaarten met een bijzondere functie, te weten:

•    Joker: Deze mag (behalve in je eerste beurt) gebruikt worden in plaats van iedere andere gewenste kaart. Wanneer deze open op tafel ligt mag deze worden ‘ingepikt’ door de overige spelers in ruil voor de kaart die de Joker op dat moment was.
•    Aas: Deze kaart kan fungeren als laagste en als hoogste kaart. Hij mag dus voorkomen in de combinaties Aas – Twee – Drie en Vrouw-Heer-Aas.
•    Schoppenvrouw: De schoppenvrouw mag tijdens het spel niet weggegooid worden op de stock, tenzij je de kaart in de laatste ronde als laatste kaart trekt.

Het is overigens niet op ieder moment toegestaan om een kaart van de stock te pakken i.p.v. een gesloten kaart. Je moet op het moment van het pakken van de bovenste kaart van de stock voldoen aan één (of twee) van onderstaande eisen.

•    Je hebt minimaal drie kaarten in handen, waarvan twee bijbehorende kaarten.
•    Je hebt één kaart in de hand en de stockkaart kan worden aangesloten op door jezelf uitgelegde kaarten.

Let op: Wanneer je de bovenste kaart van de stock wilt gebruiken dien je het gehele stapeltje kaarten te pakken.

Een ronde is afgelopen zodra iemand zijn laatste kaart op stock heeft gelegd of zijn laatste twee kaarten dezelfde waarde hebben. Het is dan tijd om de score op te maken. Iedere speler telt zijn eigen punten aan de hand van onderstaand schema. De kaarten op tafel tel je bij je totaal op, de kaarten in je hand trek je vervolgens weer van je totaal af.

•    2 t/m 9                                : 5 punten
•    10, Boer, Vrouw, Heer    : 10 punten
•    Aas                                     : 20 punten
•    Joker                                  : 25 punten
•    Schoppenvrouw               : 100 punten

Veel speelplezier met het kaartspel Duizenden!