Eenendertigen

Eenendertigen is een spel dat gespeeld wordt met drie kaarten. Het doel is om met deze drie kaarten het hoogst aantal punten zien te krijgen. De naam van het spel lijkt misschien op eenentwintigen, maar de regels zijn totaal anders. Er zijn veel verschillende regels toe te passen op eenendertigen, maar hier zullen we de meest gangbare bespreken.

Doel: Hoogste aantal punten verzamelen met 3 kaarten
Aantal spelersMinimaal 2 spelers
Benodigdheden32 kaarten ( 7 t/m aas)

Start 
De deler wordt gekozen en deze deelt iedere speler drie kaarten. Daarnaast wordt er ook nog een pot gedeeld van drie kaarten. De deler mag nu kiezen welke hand hij neemt. De kaarten die hij voor zichzelf heeft gedeeld, of de kaarten van de pot. Beiden heeft hij nog niet gezien, dus dit blijft een gok. De kaarten die de deler niet kiest worden open op tafel gelegd.

Is dit 7, 8, 9, dan is het vuile was, en worden er drie nieuwe kaarten open op tafel gelegd. De speler links van de deler mag beginnen en er wordt met de klok mee gespeeld. Elke speler mag per beurt één kaart uit de pot wisselen met een kaart die hij in zijn handen heeft. Dit om een zo hoog mogelijke combinatie te vormen.

De waardes van de kaarten:

Aas 11 punten 
10 t/m heer 10 punten 
7 t/m 9 de eigenwaarde 

Een kaartcombinatie geldt pas wanneer de kaarten van een dezelfde kleur zijn. Een harten vrouw, een schoppen heer en een schoppen acht, maken 18 punten. (de twee schoppen kaarten) Ook een mogelijkheid is om drie kaarten van dezelfde waarde te verzamelen (van verschillende kleuren). Bijvoorbeeld drie keer een 10. Deze combinaties zijn 30,5 punt waard. De hoogste score bereik je met drie keer een aas. Deze combinatie is 32 punten waard.

De ronde stopt wanneer één van de spelers ‘pas’ roept. Alle andere spelers mogen dan nog eenmaal een kaart wisselen in de pot. Tenzij er door de speler die gepast heeft ‘verbied’ bij wordt geroepen. Dit betekent dat hij 31 punten heeft, en de andere spelers mogen dan niet meer een kaart uit de pot wisselen. Nu worden de kaarten met elkaar vergeleken. De speler met de hoogste totaalwaarde wint.

Er kan ook met punten gespeeld worden. Er wordt een vooraf aantal punten afgesproken. De speler die een ronde verliest krijgt 1 punt in aftrek. Dit kunnen ook twee spelers zijn wanneer zij een even lage score hebben. Dit gaat door tot alle spelers hun punten verloren zijn. De speler die als laatste overblijft wint.

Veel speelplezier met het kaartspel Eenendertigen !