Eenenvijftigen

Bij dit kaartspel is het de bedoeling om zo lang mogelijk onder de 51 punten te blijven. Wanneer je boven dit puntenaantal uitkomt op het moment dat jij je kaart neerlegt heb je verloren! Gelukkig zijn er trucjes om dit spel snel onder de knie te krijgen. Meer weten? Hieronder staat een uitgebreide uitleg!

Doel: Blijf onder de 51 punten
Aantal spelers: 2-4
Benodigdheden: Deel van een kaartspel

Bij het kaartspel Eenenvijftigen speel je met de kaarten zeven tot en met de aas. De overige kaarten kan je gewoon in het doosje houden zitten! Zoals bij een hoop kaartspellen, vertegenwoordigd iedere kaart een waarde, om maar meteen met de deur in huis te vallen volgt hieronder een overzicht van de waardes in dit spel.

7             = 7
8             = 8
9             = 0
10           = +10 of -10, naar keuze van de speler
Boer       = 2
Vrouw    = 3
Heer      = 4
Aas        = 1 of 11, naar keuze van de speler.

Vanzelfsprekend wordt de stock kaarten geschud. Hierna krijgt iedere deelnemer drie kaarten van de deler. Vervolgens kan het spel Eenenvijftigen beginnen!

De persoon links van de deler speelt een (hoge) kaart open op tafel, noemt hierbij het puntenaantal en pakt een nieuwe kaart van de stock. De volgende spelers spelen ook een kaart en tellen hun punten steeds op bij het aantal dat op tafel ligt. Ook zij pakken een nieuwe kaart.

Op het moment dat het puntenaantal op 51 komt of dit aantal overschrijd heb je het spelletje verloren en begin je opnieuw met delen. Dus wanneer het puntentotaal boven de 40 uitkomt moet je heel goed uitkijken welke kaart je neerlegt. Gelukkig is er één ontsnappingsmogelijkheid: Verzamel drie kaarten met dezelfde waarde en je kan die ronde niet meer verliezen! Je legt je kaarten op tafel en wacht tot de overige spelers de 51 hebben bereikt.

Als een van de spelers, na het neerleggen van zijn kaart, vergeet een nieuwe kaart van de stock te pakken voordat de volgende speler een kaart gespeeld heeft, moet hij met de overgebleven twee kaarten doorspelen. Tenzij de medespelers coulant zijn en hem/haar erop attenderen dat er nog een kaart gepakt moet worden.

Wanneer de stock leeg is, wordt het puntentotaal onthouden en de gespeelde kaarten opnieuw geschud. Vervolgens ga je verder bij het puntenaantal dat je onthouden hebt.

Veel speelplezier met het kaartspel Eenenvijftigen !