Ezelen

Ezelen is een leuk, gezellig en hectisch spel waarbij snelheid erg hoog ligt. Het doel van het spel is om vier dezelfde kaarten in handen te krijgen. Vervolgens wordt met een van te voren aangegeven gebaar duidelijk gemaakt dat iemand vier dezelfde kaarten in handen heeft. Wie hier als laatste reageert, krijgt een letter. Dit gaat door tot iemand de Ezel is. Dit gaat vaak gepaard met leuke opdrachten…

Doel: vier kaarten met dezelfde waarde in handen krijgen
Aantal spelers: 4-8
Benodigdheden: Aantal kaarten hangt af van het aantal spelers – Pen en papier

Allereerst worden de kaarten gesorteerd. Wanneer er met vier spelers gespeeld wordt, worden de azen, heren, vrouwen en boeren uit het kaartspel gesorteerd. Met deze kaarten wordt gespeeld.

De kaarten worden goed geschud en verdeeld onder de vier spelers. De spelers moeten hier beslissen welke kaarten ze gaan verzamelen, om uiteindelijk vier dezelfde kaarten te verzamelen. Alle spelers pakken één kaart die ze niet nodig hebben, en schuiven deze naar de linkerbuurman. Deze stap wordt herhaald tot iemand vier dezelfde kaarten heeft.

Wanneer iemand 4 dezelfde kaarten heeft, moet dit met een gebaar duidelijk gemaakt worden. Dit kan zijn door de duim op de rand van de tafel te plaatsen, of door de hand op het midden van de tafel te slaan. Wanneer er met de hand op tafel geslagen wordt, kan er geen misverstand ontstaan wie er als laatst heeft gereageerd.

Wie er het laatst reageert, verliest de ronde en krijgt een letter. De letters zijn E, Z, E en L. Wie als eerst de ‘EZEL’ is, verliest het spel. Er kan er voor gekozen om van te voren een opdracht te verzinnen, die door de ‘EZEL’ te laten uitvoeren.

Veel speelplezier met het kaartspel Ezelen !