Freecell

Freecell is een van de vele en meest gespeelde varianten op het bekende patiencespel. Het spel is dan ook erg geschikt om een donkere winteravond door te komen!

Doel: Leg alle kaarten op volgorde van groot naar klein
Aantal spelers: 1
Benodigdheden: Kaartspel

Dit spel speel je met een kaartspel van 52 kaarten. De kaarten worden onderverdeeld in stapeltjes van 8 stuks. De stapeltjes worden op een rij naast elkaar gelegd. Waarbij je boven de vier meest linkse stapeltjes enige ruimte overhoud om (later in het spel) een kaart neer te leggen, de vrije cellen (freecells). Boven de overige stapeltjes dien je ruimte open te houden waarop meerdere kaarten gestapeld kunnen worden.

Wanneer de indeling van de kaarten is voltooid, kan je aan het spel beginnen! Maar hoe?

Verplaats zoveel mogelijk kaarten naar een positie onder een kaart met een hogere waarde en een andere kleur. Dus op volgorde van groot naar klein.

Voorbeeld: 8 (zwart), 7 (rood), 6 (zwart), 5 (rood), 4 (zwart), 3 (rood), 2 (zwart).
 
Je mag ook meer dan één kaart tegelijkertijd verplaatsen. Het aantal hangt af van de vrije cellen die nog open zijn. Deze moet je dus zoveel mogelijk leeg houden. Vier open cellen, betekent dat je vier kaarten tegelijkertijd mag verplaatsen, drie open cellen betekent dat je drie kaarten tegelijkertijd mag verplaatsen enzovoorts.

De kaarten mogen op de stapels gelegd worden wanneer ze vrijkomen. Dit in volgorde van groot naar klein (Aas, 2 tot en met Koning/Heer) Het spel is afgelopen als je alle kaarten op de rechter stapels hebt kunnen leggen, dus met de vier koningen/heren bovenaan de stapels.

Veel speel plezier!